Een veilige buurt is belangrijk voor iedereen. Het biedt niet alleen een gevoel van veiligheid, maar verbetert ook de levenskwaliteit en versterkt de band tussen buren. Hieronder staan enkele tips voor het creëren van een veiliger buurt als gemeente. Leest u mee?

Goed contact met de gemeente

Versterk de buurtveiligheid door samen te werken met de politie en de gemeente. Bespreek de veiligheidsproblemen in uw buurt met de politie en vraag hen om hulp als geschillen zich voordoen. Daarnaast kunt u contact opnemen met de gemeente als er dingen in uw buurt onvoldoende geregeld zijn. denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van straatborden om de omgeving aan te geven. Maar vergeet ook verkeersborden niet. Deze maken de wijk ook veiliger omdat het verkeer beter geregeld wordt. Als gemeente kunt u verkeersborden bestellen.

Oog voor elkaar

Sommige mensen hebben een hekel aan buurtbewaking omdat het niet goed wordt ingezet. Als gemeente is het belangrijk om de buurten en diens bewoners hier goed over te informeren. Veel buurten hebben buurtbewaking waarbij bewoners samenwerken om elkaars huizen in de gaten te houden en verdachte activiteiten te melden. Daarnaast kan men ook op die manier op de hoogte gehouden worden van grootste veranderingen in de buurt. Nieuws gaat heel snel, zeker via het de mobiele telefoon.

Zet verlichting op

Verlichting is een belangrijk onderdeel van de buurtveiligheid. Zorg ervoor dat er genoeg verlichting is op drukke plekken en vermijd donkere hoekjes. Overweeg ook bewegingssensoren en tijdschakelaars te installeren om verlichting automatisch aan en uit te zetten. Op deze manier is alles in het zicht en ook dat geeft een gevoel van openheid en veiligheid

Het mag dus duidelijk zijn dat het belangrijk is om de technologie van vandaag de dag in het buurtleven te implementeren. Het kan veel helpen maar het is wel belangrijk om de mensen hierover voor te lichten zodat er geen misstanden over kunnen ontstaan.

Trek de buurt samen

Soms kan het gebeuren dat een buurt om wat voor reden dan ook uit elkaar valt. Dat kan tot problemen leiden voor de gemeente. Maar als gemeente wil je ook dat iedereen gelukkig kan wonen. Daarom kan u activiteiten organiseren die de buurt weer bij elkaar trekken. Buurtactiviteiten zorgen voor meer saamhorigheid en helpen om de band tussen buren te versterken. Het creëert ook een gezamenlijk doel en een platform om samen te werken aan veiligheidsproblemen. Men leert elkaar kennen en komt uit de bubbel waar ze in vast zaten.