We zijn allemaal sterfelijk, of je het nou leuk vindt of niet. Het is een realiteit die wij allemaal onder ogen moeten komen. En daar kan veel bij komen kijken. In de jongere jaren zijn dat vaak nieuwe schaafwonden en blauwe plekken door het spelen en rondrennen. Als jong volwassene zijn dat misschien dingen als af en toe naar de dokter gaan voor een reguliere medische controle en nog later zijn dat misschien dingen als een gehoorapparaat aanschaffen. In dit artikel vertel ik je over de mogelijke problemen waar je tegenaan kan lopen en hoe je dit kan voorkomen of oplossen. Lees je met me mee?

Slaap is erg belangrijk

De laatste tijd heeft bijna iedereen een telefoon, iPad of computer. Het is dus ook belangrijk dat je weet wat het effect hiervan is op je gezondheid. Je scherm maakt gebruik van blauw licht om informatie op het scherm te vertonen. Blauw licht heeft invloed op je biologische klok, waardoor je moeite kan hebben met slapen, je dus ook vaker vermoeid bent en je mogelijk minder goed kan presteren. Dit kan als gevolg ook effecten op je lichamelijke en mentale gezondheid hebben. Hiervoor heb je vaak een blauw licht filter op je apparaat. Deze verminderd de hoeveelheid blauw licht die vertoond wordt. Dit kan ook met een bril gemaakt voor blauw licht. Ook is het natuurlijk handig om af en toe het scherm even weg te leggen, al helemaal voordat je gaat slapen.

Goed blijven horen

Jongeren van achttien tot en met dertig jaar lopen in de laatste jaren steeds vaker gehoorbeschadiging op. Zo’n 93% geeft aan last van hun gehoor te hebben na een nachtje. Dus is het belangrijk dat je let op wat voor afstand je staat van speakers en boxen en dat je frequent even naar buiten gaat of de rust opzoekt om je oren wat rust te gunnen. Ongeveer achthonderdduizend Nederlanders hebben onbehandelde gehoorbeschadiging. Het is misschien dus handig om een inspectie te laten doen door een audicien als je vaak het geluid van bijvoorbeeld je laptop harder moet zetten om het goed te kunnen horen. Als je niet de gelegenheid hiertoe hebt kan ook een audicien bij u aan huis komen.

Even wat zelfstudie

Dit waren maar twee korte voorbeelden, maar er zijn natuurlijk nog veel meer gezondheidsrisico’s en factoren om rekening mee te houden in de loop van je leven. Als je nieuwsgierig bent geworden moedig ik je vooral aan om je verder in te lezen over hoe je gezonder kan leven en problemen met onder andere gehoor en slaap kan oplossen of voorkomen. Als laatste moet je ook vooral niet vergeten genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen!