Ga je een nieuw huis (laten) bouwen? Dan is de kans groot dat je kiest voor het complete, duurzame pakket: zonnepanelen, warmtepomp, vloerverwarming, super-isolatie en, natuurlijk, volledig van het gas af. Dat is allemaal zeker de investering waard. Er is alleen één nadeel: die zonnepanelen zijn lelijk. Klaar. Wat veel mensen echter niet weten is dat er een veel betere optie is, veel mooier en minimaal net zo goed werkend: zonnepanelen dakpannen. Deze zonnepanelen dakpannen kunnen worden toegepast op ieder nieuwbouwhuis. Jij hebt daarin namelijk de keuze van kleuren en de afwerking en dus kun jij kiezen voor zonnepanelen dakpannen. 

Kunnen zonnepanelen dakpannen niet op een bestaand dak gelegd worden?

Helaas, dat is (nog) geen mogelijkheid. Dit heeft te maken met twee factoren: als eerste de techniek achter de zonnepanelen dakpannen. Die is anders dan bij gewone zonnepanelen en zal moeten worden meegenomen in de bouwplannen. De tweede factor zijn de dakpannen: zonnepanelen dakpannen kunnen schitterend geïntegreerd worden in het dak, maar dan moeten wel de juiste, platte, dakpannen worden gebruikt. Wil je wel zonnepanelen dakpannen op je bestaande dak? Dan zullen alle dakpannen vervangen moeten worden en zal gekeken moeten worden naar de techniek. Is er voldoende ruimte en past het allemaal? Daarvoor kun je het best de professionals van Solinso om advies vragen.

Investeer nu voor later

We moeten er met z'n allen hard aan werken om de planeet weer gezond(er) te krijgen. Helaas zijn de acties die we daarvoor moeten ondernemen niet gratis. Sterker nog. Het is vaak een flinke investering om je huis te verduurzamen. Ga je echter dit jaar bouwen en kies je voor zonnepanelen dakpannen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Per 1 januari is de BTW zonnepanelen in nieuwbouw afgeschaft. Dit scheelt je 21% in de kosten. Je hebt ook geen gedoe meer met het terugvragen van die BTW bij de Belastingdienst.  Je bent een stuk goedkoper uit én je merkt het direct op je energierekening. Dat is een echte win-win-situatie, zeker met de huidige energieprijzen.

Vergeet niet te ventileren

De huizen van nu zijn voorzien van alle duurzame snufjes die er maar te bedenken zijn. Toch vergeten we nog wel eens iets: je hebt ook frisse lucht nodig in huis. Niet alleen omdat de lucht in huis anders wat muf kan worden, maar ook voor je gezondheid. Het is altijd verstandig om dagelijks een korte tijd de ramen tegen elkaar open te zetten. Even wat frisse lucht en je kunt weer door!