Het vinden van je droombaan is niet makkelijk. Er zijn een hoop baantjes en bedrijven en de ene keer zit je met een vervelende werksfeer en de andere keer is het werk zelf niet iets dat bij je past. In deze blog vertel ik je wat je zou kunnen helpen bij het vinden van jouw droombaan. Lees je mee?

Wat kan je?

Voordat je begint met zoeken, is het handig om een lijst te maken met je interesses en vaardigheden. Zo kun je gerichter zoeken naar banen die bij je passen. Heb je bepaalde diploma’s, specifieke kennis of iets dergelijks? Dan kan dat helpen in je zoektocht. En wanneer je daar meer inzicht in wilt, kan je een capaciteitentest oefenen voor je deze bij een bedrijf moet doen. Goede tests vind je onder andere van Ixly.

Een vacature vinden

Je kan direct bij bedrijven solliciteren die je interesse hebben. Of gebruik online vacaturebanken en zoek naar banen die aansluiten bij je vaardigheden. Je kan vaak de opties er makkelijk uitfilteren die bij jou passen qua opleidingsniveau, sector en verdere interesses. Dat maakt het proces wat makkelijker.

Door kennis en ervaring

Als je werkervaring op doet, kan dit helpen met nieuw werk vinden. Sommige bedrijven vragen namelijk om ervaring voor je kan beginnen. Dus soms kan het lonen om een tijdje iets te doen dat niet helemaal je ding is, gewoon voor de ervaring. Ook doe je door ervaring meer contacten op en breid je dus je netwerk uit. Zo kom je via via in contact met mensen die wellicht wel een baantje voor jou weten en je al kennen. Dat gebeurt meer dan je misschien denkt!

Stap over je angst heen

Soms is het lastig om een baan te vinden die precies aansluit bij je interesses. In dat geval is het oké om te solliciteren op banen die misschien niet helemaal aansluiten, maar wel in de buurt komen. Zoals ik al zei, weet je niet altijd of een baan perfect is. Zo kan de baan die je voor ogen hebt op papier precies zijn wat je wilt, maar is het bedrijf geen prettige werkplek. Door wel te solliciteren, kom je er soms achter dat de baan die in eerste instantie niet helemaal aansloot, misschien wel de juiste is voor jou!

Een fijne baan is zeker de moeite van het zoeken waard. Je werkt immers vier of vijf dagen per week dat is een groot deel van het gewone leven, dan moet het wel iets zijn waar je met plezier naartoe gaat of aan begint.