De markt van schoonmaakbedrijven is de afgelopen jaren mee veranderd met de ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Vroeger draaide de schoonmaakindustrie om lage kosten en hoge efficiëntie, tegenwoordig is duurzaamheid en ecologisch verantwoord schoonmaken belangrijker geworden. In dit artikel zetten we verschillende mogelijkheden op een rijtje en vertellen we waar je als ondernemer op moet letten.

De keuze is reuze

Schoonmaakbedrijven doen veel meer dan alleen maar de toiletten reinigen en met een doekje over het bureau gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan het reinigen van zonnepanelen. Deze markt bestond enkele tientallen jaren geleden helemaal niet en tegenwoordig gaan hier miljoenen in om. Een schoonmaakbedrijf kan daarnaast ook bijvoorbeeld de ruiten regelmatig reinigen en vloeronderhoud plegen. Omdat de kwaliteit doorgaans van hoog niveau is in de Nederlandse markt, is het goed om te kijken naar andere belangrijke aspecten van de dienstverleners. Zo is er bijvoorbeeld een toenemende vraag naar flexibele schoonmaakdiensten. Steeds meer mensen willen hun huis laten schoonmaken op momenten dat het hen uitkomt, in plaats van op vaste tijden. Dit biedt kansen voor bedrijven die zich hierop kunnen richten, zoals een bedrijf dat online boekingsmogelijkheden biedt en de klanten laat kiezen wanneer ze hun huis willen laten schoonmaken.

Waar je op moet letten

Bij het kiezen van een schoonmaakbedrijf kan je afgezien van de prijs letten op enkele andere aspecten van de dienstverlening. Controleer bijvoorbeeld of het bedrijf goede referenties heeft van andere klanten en of ze een hoge kwaliteit van werk leveren. Vraag bijvoorbeeld naar voorbeelden van specifieke schoonmaakklussen die ze eerder hebben uitgevoerd. Daarnaast kan je kijken of het schoonmaakbedrijf verzekerd is voor eventuele schade die ze tijdens het werk zouden kunnen veroorzaken. Zo weet je dat je verzekerd bent als er onverhoopt iets gebeurt. Je kan ook letten op het welzijn van de medewerkers van de dienstverlening. Zij voeren vaak zwaar werk uit, dus het is belangrijk dat het schoonmaakbedrijf goed voor haar personeel zorgt. Tot slot is het verstandig om te zoeken naar een lokale dienstverlener. Het is tenslotte niet logisch om een schoonmaakbedrijf Haarlem in te huren als je in Maastricht de werkzaamheden wilt laten uitvoeren. Als je meerdere locaties hebt kan je de samenwerking aangaan met een bedrijf met verschillende vestigingsplaatsen. Als je de samenwerking met een schoonmaakbedrijf bent aangegaan dan is het belangrijk dat je goed kunt communiceren met het schoonmaakbedrijf. Vraag bijvoorbeeld of ze een contactpersoon hebben die je kunt bereiken als je vragen hebt of problemen ondervindt.