Kentekenplaten zijn een belangrijk onderdeel van elk motorvoertuig, omdat ze een unieke identificatie bieden die nodig is om op de openbare weg te mogen rijden. Het kentekennummer op de kentekenplaat bestaat uit een combinatie van cijfers en letters. De eerste combinatie van letters en cijfers op de kentekenplaat geeft aan waar de auto voor het eerst is geregistreerd. Het tweede deel van het kenteken bestaat uit een willekeurige combinatie van cijfers en letters. Het kenteken wordt geregistreerd in het kentekenregister van de RDW. In Nederland zijn de meeste kentekenplaten geel met zwarte letters en cijfers, maar er zijn ook witte kentekenplaten die gebruikt worden voor speciale doeleinden. Hieronder vind je de regels en vereisten voor witte kentekenplaten in Nederland. 

Wat zijn witte kentekenplaten?

Witte kentekenplaten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, kentekenplaten die wit van kleur zijn met zwarte letters en cijfers. Deze kentekenplaten worden gebruikt voor motorvoertuigen die niet bedoeld zijn voor de openbare weg, maar bijvoorbeeld voor transport op privéterrein of voor wedstrijden en evenementen.

Er zijn bepaalde regels en vereisten waaraan een witte kentekenplaat moet voldoen in Nederland. Hieronder vind je een overzicht:

  1. Witte kentekenplaten zijn alleen toegestaan voor motorvoertuigen die niet zijn toegelaten voor gebruik op de openbare weg.

  2. De letters en cijfers op witte kentekenplaten moeten zwart van kleur zijn.

  3. De afmetingen van de witte kentekenplaat moeten 30 centimeter breed en 21 centimeter hoog zijn.

  4. Het kentekennummer op de witte kentekenplaat moet hetzelfde zijn als het kentekennummer dat is geregistreerd bij de RDW.

  5. Witte kentekenplaten mogen alleen gebruikt worden als de bestuurder een geldig rijbewijs heeft.

  6. Het is verboden om witte kentekenplaten te gebruiken om voertuigen op de openbare weg te laten rijden. Als je wilt rijden op de openbare weg, moet je geel-zwarte kentekenplaten hebben.

Het kan voorkomen dat een kentekenplaat beschadigd raakt of gestolen wordt. In dat geval is het verplicht om de kentekenplaat te vervangen. Ook als het kenteken van de auto verandert, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe auto, moet de kentekenplaat worden vervangen. De RDW kan je hierbij helpen en kan nieuwe kentekenplaten uitgeven. 

Conclusie

Witte kentekenplaten worden gebruikt voor motorvoertuigen die niet zijn toegelaten voor gebruik op de openbare weg, zoals voertuigen voor transport op privéterrein of voor wedstrijden en evenementen. Er zijn specifieke regels en vereisten waaraan witte kentekenplaten moeten voldoen, waaronder de afmetingen en het kentekennummer dat overeenkomt met de registratie bij de RDW. Het is belangrijk om deze regels te volgen om boetes te voorkomen.